“La Cursa Nocturna de L’Hospitalet és tot un acte de germanor”

Com a molts altres àmbits de la vida, a les curses sempre trobem corredors que, ho vulguin o no, acaben passant desapercebuts. RAFA PÉREZ (Barcelona, 1975), hospitalenc d’adopció i formador de treballadors a l’IKEA de la Gran Via, no és dins d’aquest grup. Des de la seva conversió en runner ha esdevingut una cara coneguda i recognoscible en les principals proves que se celebren a Catalunya. I més important que això: gràcies a una energia magnètica i a les experiències compartides en primera persona al seu blog, Historias de un runner, ha aconseguit que moltes persones s’interessin per l’esport. Per si no n’hi hagués prou, ha trobat en la seva passió una manera d’implicar-se en causes solidàries. A menys d’un mes per a La Nocturna hem xerrat amb aquest corredor tan singular.

 

A l’última edició de la marató de Barcelona

Com expliques al teu blog, no sempre has estat corredor. Com va néixer aquesta afició?
Vaig acompanyar un familiar a la Cursa de la Mercè de 2011 i l’experiència em va agradar tant que vaig començar a córrer i participar en curses. L’ambient em va encisar i m’ha motivat molt a continuar.

 

Què trobes als entrenaments i les curses que t’atreu tant?
La idea que l’esforç té una recompensa. Córrer et fa sentir millor físicament i amb tu mateix, i et convida a marcar-te i superar nous reptes a poc a poc. M’entusiasma veure com gent que té la seva vida muntada, amb la feina, la família, etc. troba temps per sortir a córrer.

 

T’has convertit en un dels corredor amateurs més populars dins del circuit català, i molts usuaris et segueixen a través del blog i les xarxes socials. Com portes la fama?
La veritat és que em sobta trobar gent que em saluda i em para pel carrer. Potser em perceben com una mena de mirall del que som tots nosaltres: persones normals que busquem reptes i estímuls en el nostre dia a dia. Vaja, que si hi ha gent que pot arribar a sentir-se representada és perquè en la meva imatge, amb totes les meves imperfeccions, es veuen ells mateixos.

 

Treballes, ets pare i encara trobes temps per entrenar amb disciplina i participar a un gran nivell en tot tipus de curses. Molts altres pares voldrien saber com t’organitzes…
T’has de preguntar què dónes a canvi d’entrenar. En el meu cas, potser és dormir una mica menys. Però tampoc cal fer grans sacrificis, per entrenar n’hi ha prou amb 25 minuts al dia. A més, l’avantatge de córrer és que des del moment en què surts al carrer ja estàs fent esport, no necessites res més.

 

Ens consta que estàs encomanant aquesta dèria pel running a amics, companys de feina i col·legues del gimnàs. Què els transmets?
Il·lusió i el gust pel repte, i saber que si et sacrifiques una mica els beneficis són molt grans. Alguns companys de feina que no havien corregut mai ara ho fan habitualment i, per a ells, és tota una recompensa. Sempre que surto amb amics vaig al seu ritme, els acompanyo en tot moment i els dono ànims. I s’hi enganxen.

 

Quines zones prefereixes per fer quilòmetres?
M’agraden especialment la zona de Gran Via Sud, el Parc de les Planes —ideal per pujar escales— i el Parc de Can Buxeres. En general, a L’Hospitalet és fàcil trobar espais amples i ben condicionats per córrer. Només tinc una petita queixa: tot i disposar de parcs meravellosos encara hi trobes gossos deslligats que, de tant en tant, et poden donar algun ensurt.

 

Enguany la Cursa Nocturna Ciutat de L’Hospitalet celebra la 6a edició. Què suposa per a tu aquesta cita anual?
Gran part del dia sóc a la Plaça d’Europa. Treballo al costat, m’entreno per allà… Que La Nocturna comenci i acabi a la plaça és molt especial per a mi.

 

Més enllà del fet de córrer de nit, hi ha algun detall que distingeixi aquesta prova?
M’agrada molt l’atmosfera festiva que envolta aquesta cursa i l’ambient que es crea al final quan, un cop arribats a la meta, fem petar la xerrada i mengem la fideuà plegats mentre sona la música. És tot un acte de germanor.

 

A La Nocturna participen molts corredors novells. Què els aconsellaries a ells i a aquells qui, tot i tenir la voluntat de córrer, no troben el moment o la motivació per posar-s’hi?
Que surtin a córrer amb els amics, sense presses, sense pensar en marques. Que deixin el rellotge i el GPS a casa. I que gaudeixen. Que se centrin en les seves sensacions per sentir-se bé amb ells mateixos. En el cas concret de La Nocturna de L’Hospitalet, els recomano que es deixin emportar per l’ambient i la festa.

 

El 18 d’abril a les 21 hores t’esperem a la Plaça d’Europa. Quin objectiu t’has fixat per a la cursa d’enguany?
Quant a marques, no sabria dir-te… No em preocupa especialment. Ara procuro córrer per causes solidàries, i darrerament ho he fet per donar a conèixer la fibrosi quística. M’agrada actuar, dins de les meves possibilitats, com un altaveu que ajudi a conscienciar de les malalties minoritàries. En el meu cas, córrer s’ha convertit en un mitjà per ajudar els altres.

985 Replies to ““La Cursa Nocturna de L’Hospitalet és tot un acte de germanor””